Linda Meijer over Biblioteek Hengelo:    "De circel is nu rond!"

 

Hengelo - Ik moet ongeveer vier geweest zijn toen ik voor het eerst naar de bibliotheek ging. Dat wil zeggen, naar de biebbus die elke woensdagmiddag zijn grote truck stalde aan de Poolsterstraat in de Sterrenbuurt. Natuurlijk mocht ik van mijn moeder nog niet alleen gaan, dus mijn zus Brigitte (toen twaalf) was verplicht mij aan de hand mee te nemen en haar kleine zus te helpen bij het uitzoeken van enkele leuke prentenboekjes.  Mijn zus was een echte boekenwurm en verslond meestal vier a vijf boeken per week. Ik was van jongs of aan meer geinteresseerd in het hoe en waarom. Hoe komen al die boeken hier  terecht? Wie schrijft die boeken en hoe komen ze aan het idee? Hoe komt een boek precies tot stand? Ik kon toen nog niet bevroeden dat ik precies zestien jaar later zelf zou werken bij Bibliotheek Hengelo en zelfs diensten in diezelfe biebbus zo gaan draaien. Een geweldige tijd! Nog toevalliger is het, dat  precies twintig jaar na indiensttreding, mijn eerste boek - genaamd "De Paperclip" - te verkrijgen was in diezelfde bieb. Wat een eer! De circel was voor mijn gevoel toen rond. In 1990 ben ik weer gaan studeren en daarna terechtgekomen bij Rijkswaterstaat, maar ook na mijn vertrek bij de bibliotheek ben ik met een aantal oud-collega’s altijd in contact gebleven. Door de jaren heen heb ik - als freelancer - diverse leuke projecten met en voor Bibliotheek Hengelo mogen doen. Hieronder enkele voorbeelden.....

 

 

Masterclass dichten

(7 oktober 2008)

 

HENGELO - Afgelopen woensdag werd Emma-Sophie Ekelmans (11) uitgeroepen tot eerste junior-stadsdichter van Hengelo. Na een enerverende avond vol lof en prijzen bracht het Hengelo’s Weekblad haar en senior-stadsdichter Fred van de Ven een dag later nogmaals bij elkaar voor een geïmproviseerde ‘masterclass’. In een passende omgeving (Bibliotheek Hengelo) praten beiden voluit over hun liefde voor het schrijven, waarbij Van de Ven de elfjarige nog wat bruikbare tips meegeeft voor het komende jaar.

 

 

Stadsdichter senior en junior, collegiaal naast elkaar. Fred van de Ven laat Emma-Sophie zien hoe een authentieke lakzegelstempel (de junior wisseltrofee) precies werkt.

 

foto: Harry Broeze 

 

Op het eerste gezicht lijken ze heel verschillend: de elfjarige Emma-Sophie Ekelmans en 59-jarige Fred van de Ven. Toch hebben ze meer met elkaar gemeen dan je in eerste instantie zou vermoeden. Beiden zijn geboren en getogen Hengeloërs en samen delen ze een liefde voor deze stad. Beiden zijn dol op muziek, taal en schrijven en beiden zijn dit jaar uitgeroepen tot stadsdichter van Hengelo. Van de Ven had deze titel in mei reeds te pakken, voor Emma-Sophie was het afgelopen woensdagavond zo ver. In de bibliotheek van Hengelo werd haar gedicht gekozen als allerbeste, wat haar de titel junior-stadsdichter opleverde. “Ik was heel blij en had het echt niet verwacht. Ik vond de anderen namelijk ook heel erg goed”, zegt Emma-Sophie welgemeend over haar ‘concurrenten’. Ook haar klasgenoten zijn trots op de nieuwe dichtster in hun midden. “Toen ik vandaag op school kwam, begon iedereen me te feliciteren. Er kwam zelfs een meisje naar me toe die vroeg of ze vandaag naast me mocht zitten”, vertelt Emma-Sophie trots.

 De jury – waar Van de Ven ook deel van uitmaakte - was bijzonder enthousiast over Emma-Sophies gedicht. “Een goed gedicht moet een beeld oproepen bij mensen. De woorden moeten prikkelen en kriebelen in je oren”, legt voormalig theatertechnicus Van de Ven uit. “Daarin is Emma-Sophie veruit het beste geslaagd.” Vakjargon als schrikkelrijmen, ballades en rondelen schieten over tafel. De junior-stadsdichter luistert aandachtig naar de ‘oude rot in het vak’ en neemt zijn tips zorgvuldig in haar op. Van de Ven vervolgt: “Als je geen gevoel hebt met taal, als je het niet lekker vindt om met woorden te spelen, moet je er niet aan beginnen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier beleeft aan het dichten.” Plezier heeft Emma-Sophie zeker en dat straalt ze ook uit. “Ik vind het leuk liedjes en teksten te schrijven. Het gedicht op de geboortekaart van mijn zusje heb ik ook zelf gemaakt.” Behalve een gevoel voor taal blijkt de jonge taalvirtuoos bovendien behept met een gezonde commerciële instelling. Op de vraag of ze ook kan worden ingehuurd voor Sinterklaasgedichten, reageert ze ad rem: “Tuurlijk, als het maar goed betaalt!” 

 

 

 

Bibliotheek Hengelo 90 jaar (2009)

Hengelo - Bibliotheek Hengelo bestaat 90 jaar en dat moet gevierd worden. Ter ere van dit heugelijke feit kreeg Linda Meijer de opdracht om - samen met biebmedewerkster Annemarie Nijman en fotograaf Eric Brinkhorst - een vierluik te maken over gewone mensen, hun voorkeur en liefde voor boeken en wat de Bibliotheek Hengelo precies voor hen betekent.

 

Ik ben gek op misdaad (01-09-2009)
PDF – 265,6 KB 768 downloads
Carry Slee gaat mee (08-09-2009)
PDF – 408,2 KB 784 downloads
Ik snapte er niets van (15-09-2009)
PDF – 1,6 MB 745 downloads
Van lezen word je slim (22-12-2009)
PDF – 166,5 KB 780 downloads

 fotos: Eric Brinkhorst

 

 

 

Boekenbeurs in Bibliotheek Hengelo (27 maart 2010)

 

Hengelo - Linda Meijer organiseerde afgelopen zaterdag, samen met bibliotheekmedewerkster Diane Wevers een boekenbeurs, speciaal voor Twentse auteurs. Bezoekers hadden de kans kennis te maken met deze Twentse schrijvers en hun werk. Aanwezig waren o.a.: Saskia Schouten, Edith van der Deen, Henk Luiken, Nicolet Steemers, Hettie Franken, Bennie Sieverink, Bert de Haan, Gert Toirkens en natuurlijk Linda zelf. Tevens vonden er op het podium diverse interviews plaats, afgewisseld met muzikale intermezzo's. Klik HIER om een impressie te krijgen van de dag.

 

 

 

Een verbeterde versie van mijzelf! (2011)

De Libelle Academy is een aanbod van cursussen en workshops over eigentijdse onderwerpen voor de moderne vrouw. Plezier in het leren staat daarbij voorop. Inspiratie opdoen, je leven verrijken. Een diploma is niet aan de orde. De Libelle Academy kent inmiddels tien vestigingen in het land, waarvan Bibliotheek Hengelo er één is. Voor meer info: www.libelleacademy.nl

Op uitnodiging van Bibliotheek Hengelo kreeg ik de kans een  nieuwe en verbeterde versie van mezelf te creëren. Op 23 september nam ik deel aan de Libelle workshop Mini make-over, om daar met behulp van de juiste cosmetica en professionele trucs het beste uit mezelf te halen.  

Make-up is voor mij geen primaire levensbehoefte, maar mijn nieuwsgierigheid was toch gewekt en ik nam de uitnodiging dan ook dankbaar aan. De zwaartekracht begint immers ook aan mij te trekken en dan kan een beetje maquillage het verval soms toch enigszins maskeren. Op de uitnodiging stond duidelijk dat je zonder make-up moest verschijnen, dus dat scheelde ’s ochtends mooi weer vijf minuten. Ik was aangenaam verrast toen ik om klokslag negen uur het speciaal ingerichte Libelle-lokaal betrad. Het lokaal is geheel in Libelle-stijl ingericht, met veel licht, roze kleuren en een leuk interieur. Het lokaal bevindt zich op de eerste verdieping van de bibliotheek en is te zien vanaf de publieksruimte. Mijn acht medecursisten bleken een gemêleerd gezelschap, zowel qua leeftijd als qua make-upgebruik. Sommigen maakten zich niet of nauwelijks op, anderen waren die ochtend hun huis uit geslopen, om maar niet ‘naakt’ gespot te worden door buren of andere ‘getuigen’.

 Docente Wendy Goorhuizen Oude Sanderink van Müfide Hair & Art legde uit wat we die ochtend allemaal gingen doen. Ook de laatste trends werden doorgenomen, die de komende winter vooral bestaan uit felle kleuren, diverse bruintinten en donkere lippen. Na een stevige kop koffie gingen we die ochtend aan de slag. Laag voor laag werd uitgelegd wat te doen. Wat voor soort huid heb ik? Wat past het best bij de vorm van mijn gezicht? Hoe breng ik een foundation, eyeliner en oogschaduw zo mooi mogelijk aan? Al deze vragen en meer kwamen die ochtend aan bod. Tijdens deze workshop leer je met behulp van de juiste cosmetica wat jou het beste staat en hoe je jouw sterke trekken het beste naar voren laat komen. Ik moet toegeven, na drie uur smeren, deppen en aanbrengen zag zelfs ik het verschil. Met enige handigheid moet dit alles ook in een half uur aan te brengen zijn, maar of ik bereid ben hiervoor de wekker elke ochtend 30 minuten eerder te zetten waag ik te betwijfelen. De beloofde ‘goodybag’ na afloop viel wat tegen (een persoonlijk beautypaspoort en een mascara), maar al met al was het toch een leuke en leerzame ervaring. Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door L’Oréal Paris en kost € 43,95.

 

 

Welke boeken gaan mee op vakantie? (2012)

Hengelo - De zomervakantie staat voor de deur en het is een komen en gaan in Bibliotheek Hengelo. In opdracht van het Hengelo's Weekblad (ism Bibliotheek Hengelo) vroeg Linda diverse voorbijgangers welke boeken allemaal meegaan op vakantie, wat hun favoriete genre of schrijver is en welk boek ze het laatst hebben gelezen.

 

vakantieboeken (1) 10 juli 2012
758 downloads
vakantieboeken (2) 17 juli 2012
773 downloads
vakantieboeken (3) 24 juli 2012
766 downloads
vakantieboeken (6) 28 aug 2012
732 downloads
vakantieboeken (4) 7 aug 2012
761 downloads
vakantieboeken (5) 14 aug 2012
746 downloads

 foto's: Harry Broeze.